Verstuikte enkel
Een inversietrauma, in de volksmond bekend als verstuikte enkel, is het meest voorkomende enkelletsel dat bestaat. De enkel wordt gevormd door het scheenbeen en kuitbeen. Het enkelgewricht bestaat uit twee losse gewrichten die voor de beweeglijkheid zorgen, het onderste en bovenste sprongewricht. Het is omgegeven door een bandapparaat (ligamenten) die voor extra stabiliteit zorgen ook door functie bij het waarborgen van de propriocepsis. Bij het verzwikken van de enkel kunnen deze banden of de omliggende spieren schade oplopen. Bij een zeer ernstige verzwikking is het zelfs mogelijk dat de enkelvork breekt.
Ontstaansmoment
Een inversietrauma ontstaat bij het verzwikken van de enkel, in de meeste gevallen gebeurd dit naar de binnen toe. Dit kan op allerlei manier gebeuren, tijdens het beoefenen van sport, bijv voetbal, hockey, volleybal etc. Maar ook tijdens het maken van een wandeling of bij het missen van een traptrede bijvoorbeeld.
Daarnaast is het bekend dat eerder meegemaakte inversietrauma’s die niet adequaat zijn behandeld, de kans op een nieuwe verzwikking vergroten (chronische instabiliteit).
De banden/spieren aan de buitenzijde van de enkel kunnen hierbij opgerekt en/of ingescheurd raken en aan de binnenzijde van de enkel kan er een botkneuzing ontstaan (bone bruise).
Symptomen
Na het verstuiken van de enkel zijn dit de te verwachten klachten:
– De enkel voelt stijf en pijnlijk aan, in de meeste gevallen aan de buitenzijde, maar ook de binnenkant kan gevoelig zijn. Hierdoor zijn alle beweging beperkt en pijnlijk
– Afhankelijk van de impact van de verstuiking is het in sommigen gevallen niet mogelijk om op de enkel/voet te staan
– Eventuele zwelling (ei vormig) en blauwe verkleuring aan de buitenzijde die kan afzakken naar de tenen.
Behandeling
Na een inversietrauma is het van belang om in eerste instantie een breuk uit te sluiten. Middels specifieke testen, de Ottawa Ankle Rules, test de fysiotherapeut of er een kans op een breuk bestaat. Indien de fysio het niet vertrouwt, wordt u doorverwezen, altijd via de huisarts, voor een röntgenfoto.
Als het een ‘normaal’ inversietrauma betreft, wordt er op geleide van klachten opgebouwd in de belasting van de enkel. Gedurende de eerste 5-10 dagen kan het nuttig zijn om met krukken te lopen om zo de enkel wel te belasten maar ook ‘relatieve rust’ te geven.
Daarna wordt er gestart met een revalidatieprogramma waarbij er aandacht zal zijn voor mobiliteit, stabiliteit, propriocepsis en kracht van de gehele onderste extremiteiten.
Het gehele traject, tot sporthervatting, duurt ongeveer 12 weken. Na 6-8 weken kan er weer gestart worden met fysiek zwaar werk. In de daarop volgende 6-8 weken zal er aandacht zijn voor de sportspecifieke revalidatie.
Taping kan in de beginfase en bij het hervatten van de sport ondersteunend zijn aan de therapie.