Artrose

Artrose is een aandoening van het gewricht waarbij het kraakbeen in kwaliteit en hoeveelheid achteruitgaat. De term ‘slijtage’ wordt hiervoor vaak ten onrechte gebruikt. Slijtage suggereert dat bewegen slecht is voor het gewricht en is daarom geen goede benaming.  

Ontstaansmoment
Degeneratie (verslechtering van weefsel) komt bij iedereen voor naarmate we ouder worden. Men spreekt van degeneratie bij ‘normale’ verslechtering wat vaak aan de leeftijd gebonden is en van artrose als het in grotere mate is en klachten veroorzaakt. Iemand kan een versleten rug of knie hebben zonder dit te merken!
Tussen de scharnierende botstukken zit kraakbeen. Samen met de gewrichtsvloeistof (synovia), zorgt kraakbeen voor het soepel bewegen van het gewricht. Bij artrose verslechtert de laag kraakbeen en ontstaan er botwoekeringen, als een soort eelt op het bot. Dit noemen we osteofyten. Ook het kraakbeen wordt harder.
Artrose verloopt over het algemeen progressief, dat wil zeggen dat het in de loop van de tijd verslechtert. De exacte oorzaak van artrose is niet bekend. Wel zijn er factoren die het risico op artrose vergroten. Artrose komt bij iedereen voor. Vrouwen hebben meer risico dan mannen. Overgewicht, roken, (langdurige) over- maar zeker ook onderbelasting of eerdere operaties of blessures aan gewrichten kunnen de mate van artrose verergeren. Ook erfelijkheid kan een factor zijn. 

Symptomen
– Stijfheid in het gewricht wat afneemt bij beweging
– Zwelling
– Roodheid
– Warmte
– Pijn bij het belasten van het gewricht
– Stekende pijn in het gewricht

Behandeling
Als het kraakbeen eenmaal is beschadigd kan dit niet meer herstellen. Echter kan de achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen geremd worden. Dit zal ook het doel zijn in de therapie. Door de gewrichtsmobiliteit te optimaliseren en de spierkracht en stabiliteit rondom het gewricht te trainen, wordt het gewricht ontzien. Dit gaat vaak gepaard met afname in pijnklachten en meer mobiliteit. Belangrijk is dat beweging bij artrose dus niet slecht is, sterker nog het is essentieel. Door beweging wordt het gewricht gesmeerd (door de synovia) en zal kwalitatief beter blijven. Wanneer dit niet gebeurt zal het gewricht pijnlijker en stijver worden, waardoor minder belast en bewogen gaat worden en uiteindelijk de spierkracht en mobiliteit afneemt. Dit zal op langere termijn de artrose progressie versnellen.