Bij een carpaal tunnel syndroom ook wel CTS afgekort, wordt de middelste handzenuw, de nervus medianus, ingeklemd ter hoogte van het polsgewricht. Deze zenuw loopt door de carpale tunnel. 

Ontstaansmoment
De carpale tunnel wordt gevormd door de carpalia (handwortelbeentjes) en afgesloten met een bovenliggende bandstructuur. Veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand, ongunstige werkhoudingen en hand-armtrillingen (bijv. machines in de bouw) kunnen de klachten veroorzaken. SDit veroorzaakt pijn, tintelingen of een doof gevoel in de vingers en de handpalm met name aan de duimzijde. CTS komt voornamelijk voor op een leeftijd van 40 tot 60 jaar en voornamelijk bij vrouwen, zwangere vrouwen, personen met overgewicht en mensen met reumatoïde artritis. oms kunnen klachten in de pols zich ook vanuit de arm, schouder en/of nek manifesteren. Belangrijk is dan ook dat deze factoren worden uitgesloten. 

Symptomen
– Pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de vingers en handpalm. De pink kan klachtenvrij blijven
– Gevoelsverlies en/of krachtsverlies in de hand
– Nachtelijke klachten

Behandeling
Binnen ongeveer een jaar blijkt dat bij een kwart van de gevallen spontane vermindering van klachten op te treden. Voor de behandeling zijn een aantal mogelijkheden:
– Nachtspalken, zodat de pols in een neutrale stand gefixeerd is
– Gecontroleerde tractie van de onderarm en pols
– Behandeling vanuit de arm/schouder/nek keten
– Corticosteroïd injectie
– Operatief klieven van het peesblad