Bij de ziekte van De Quervain is er pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols. De pezen die naar de duim gaan, glijden ter hoogte van het polsgewricht door een soort van gladde huls die ervoor zorgt dat de pezen zo min mogelijk wrijving ondervinden. Dit noemen we de peesschede.

Ontstaansmoment
Door een irritatie van de peesschede en de twee pezen die hier doorheen lopen of een stenose (tendovaginitis) van deze peesschede kan een soort verkleving optreden van de pees ten opzichte van de schede, waardoor er meer wrijving ontstaat. Door de irritatie ontstaat er soms ook vocht in en rondom deze schede. Dit kan in de ernstigere gevallen ook worden waargenomen aan de duimzijde ter hoogte van de pols. De klachten ontstaan voornamelijk door overbelasting (werken in de tuin, langdurig breien). In de sport wordt het vaker waargenomen bij volleyballers en racketsporters. De Quervain wordt ook vaak in combinatie met duimartrose waargenomen. 

Symptomen
– Pijn bij het buigen en strekken van de duim, vooral bij het grijpen en wringen
– De pijn bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm
– Zwelling ter hoogte van de peesschede
– De pezen van de duim kunnen ‘haperen’
– Knappend geluid of gevoel
– Doof gevoel aan de strekzijde van de duim als de zenuw in het aangedane gebied ook geïrriteerd raakt

Behandeling
De behandeling zal voornamelijk bestaan uit uitleg en advies om de uitlokkende factoren te reduceren. Soms kan in combinatie met een brace de irritatie tijdelijk worden gereduceerd. In ernstigere gevallen of wanneer bovenstaande niet voldoende helpt kan chirurgie een mogelijke optie zijn.