Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

De longen zijn een vitaal orgaan van het lichaam net als het hart. In ons lichaam hebben we 2 longen onderverdeelt in kwabben. Bij de ademhaling komt de lucht via de mond, de bronchiën in de longblaasjes van de longen terecht. Hier vindt uitwisseling tussen zuurstof rijk en zuurstof arm bloed plaats. 

Ontstaansmoment
Bij 40-60% van de COPD’ers is roken de oorzakelijke factor. Daarnaast kunnen luchtvervuiling en genetische factoren ook bijdragen aan het ontstekingsproces van de longen.
COPD is een longaandoening waarbij de longen beschadigd zijn. De beschadigingen zorgen voor obstructie (blokkade) in de luchtwegen en/of longen. Waardoor logischer wijs een zuurstof te kort ontstaat. Onder de noemer COPD vallen 2 longziektes:
– Chronische bronchitis: een langdurige ontsteking van de bronchiën waardoor er teveel slijm wordt geproduceerd. De luchtstroom in de longen raakt door dit overtollige slijm fors beperkt. Met als gevolg dat men veel moet hoesten en moeite krijgt met de ademhaling.
– Longemfyseem: een chronische aandoening van de longblaasjes waardoor deze kapot gaan. Door het verlies in aantal van longblaasjes ontstaat er een disbalans in zuurstof opname waardoor je benauwd en kortademig kan worden.

Symptomen
De klachten die het meest voorkomen bij COPD zijn:
– Chronisch hoesten
– Kortademigheid (in rust en bij inspanning)
– Benauwdheid
– Vermoeidheid
– Beperking in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals wandelen, traplopen en tuinieren. 

Behandeling
De COPD behandeling binnen de fysiotherapie is gericht op meerdere aspecten:
– Verbeteren van de fysieke activiteiten/conditie
– Ademspierfunctie verbeteren en/of optimaliseren
– Bronchiaaltoilette, ophoesten van overtollig slijm

COPD’ers bewegen vaak minder door de benauwdheid. Het gevolg is dat de conditie ook afneemt, waarmee bewegen weer moeilijker wordt. We spreken hier van een negatieve vicieuze cirkel. Het belangrijkste doel van de fysiotherapeutische revalidatie is het doorbreken van deze spiraal. Dit doen we samen met u door aan de hierboven benoemde aspecten te werken.
Het doel? Verbeteren van de kwaliteit van leven.