Achterste kruisband

De kruisbanden bevinden zich centraal in het kniegewricht. We hebben een voorste (VKB) en een achterste kruisband (AKB). De belangrijkste functie van de kruisbanden is het verzorgen van de stabiliteit in de knie.

Ontstaansmoment
Het scheuren van de achterste kruisband is alleen mogelijk door een trauma met hoge snelheid waarbij het onderbeen naar achter beweegt ten opzichte van het bovenbeen. Na het scheuren van de kruisband heeft u een instabiel gevoel in de knie.
Oorzaken van AKB scheur zijn.
– ‘Dashboard’ trauma. Door de impact van het ongeluk drukt het dashboard het onderbeen naar achter terwijl de knie gebogen is.
– Overstrekken van knie. Bijvoorbeeld na een sprong op een gestrekt been landen waardoor de knie overstrekt.

Symptomen
– Zwelling (meestal een bal vocht boven de knieschijf, dit vocht is niet goed verplaatsbaar)
– Pijn
– Instabiel gevoel in de knie
– Door de knie zakken

Behandeling
Om een ruptuur van de achterste kruisband te diagnosticeren is beeldvormende diagnostiek nodig. Middels een MRI kan duidelijk in kaart worden gebracht wat het exacte letsel is.
Afhankelijk van de klachten en het gewenste niveau van participatie wordt de keuze gemaakt voor een conservatief beleid of een operatie. In beide gevallen zal er een lang traject volgen met oefentherapie gericht op het verbeteren van stabiliteit, kracht, propriocepsis en uithoudingsvermogen. In de laatste fase van de revalidatie wordt er ook sportspecifiek getraind. Het hele traject kan in totaal een jaar duren.