Jumpers knee

Een jumpers knee of patellatendinopathie is een typische overbelastingsblessure. Bij een jumpers knee is de pees van de bovenbeenspier geïrriteerd geraakt. De irritatie zit meestal op de plek waar de pees vastzit aan de onderrand van de knieschijf. 

Ontstaansmoment
Een jumpers knee komt veel voor bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt of andere sporten waar veel explosiviteit gevraagd wordt. De klachten ontstaan door:  
– Overbelasting 
– Verminderde kwaliteit van het peesweefsel (tendinopathie)

Symptomen
Kenmerkend voor jumpers knee is pijn aan de voorzijde van de knie onder de knieschijf. De pijn wordt geprovoceerd door explosieve belasting. In de beginfase van de klacht is de pijn aanwezig tijdens de warming-up en net na de training of wedstrijd. Naarmate de klacht langer bestaat, zal de pijn ook langer aanwezig zijn met activiteiten en kan de pijn zelfs gevoeld worden tijdens de lichte dagelijkse activiteiten als wandelen en traplopen.

Behandeling
Eerst wordt er een periode van rust ingelast. Daarna is de behandeling gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het bindweefsel door middel van excentrisch trainen van de bovenbeenspieren. U gaat samen met de therapeut aan de slag met een oefenprogramma.