Binnenste knieband (MCL)

De mediale band, ligamentum collaterale mediale (MCL), bevindt zich aan de binnenzijde van de knie en is de belangrijkste structuur voor de stabiliteit in de knie. Het voorkomt dat de knie een valgus beweging (X-stand knie) kan maken.

Ontstaansmoment
De band heeft een goed herstellend vermogen mits de diagnose binnen twee weken gesteld is en er adequaat gehandeld wordt.
Letsel aan de mediale band ontstaat meestal door een verdraaiing van de knie tijdens sport. Ook kan een inwerkend kracht van buitenaf (tackle met voetbal) ervoor zorgen dat de mediale band scheurt.
Na het scheuren van de band ontstaat er speling in de knie.
De mate van speling tijdens de rektest wordt uitgedrukt in de IKDC-gradering:
– Graad A: 0-2 mm speling
– Graad B: 3-5 mm speling
– Graad C: 6-10 mm speling
– Graad D: >10 mm speling

Symptomen
– Pijn binnenzijde van de knie
– Bloed uitstorting binnenzijde knie
– Instabiel gevoel
– Zwelling

Behandeling
– Graad A: herstelt vanzelf en is verder behandeling niet nodig. De therapeut geeft u advies en oefeningen voor thuis
– Graad B, C en D: Om chronische instabiliteit te voorkomen is het bij deze gradaties noodzakelijk dat er een brace aangemeten wordt. De brace moet 24 uur per dag gedragen worden. De brace zorgt ervoor dat er geen rek meer op de band komt en het bindweefsel weer mooi aan elkaar kan groeien. U draagt de brace gedurende een periode van 6 weken. In deze weken wordt wel gestart met de oefentherapie. De totale revalidatie neemt ongeveer 6 maanden in beslag.