Aspecifieke lage rugklachten

Onder aspecifieke lage rugklachten verstaan we pijnklachten die zich bevinden tussen de onderste ribben en de bilplooi. De term “aspecifiek” wil zeggen dat er geen specifieke lichamelijke oorzaak aantoonbaar is. Dit is het geval bij 90% van de rugklachten. 

Ontstaansmoment
De klachten kunnen plotseling ontstaan, u voelt het “in de rug schieten”. In de meeste gevallen echter ontstaan de klachten geleidelijk. Gesteld kan worden dat de oorzaak van rugklachten divers kunnen zijn. Zo kunnen lichaamshouding, fysiek zwaar werk, overbelasting, instabiliteit van de rug, eenzijdige belasting of bijvoorbeeld een ongeluk de klachten veroorzaken. Vaak spelen bij deze klachten meerdere structuren in de rug (spieren/banden/tussenwervelschijven/etc.) een rol.

Symptomen
U heeft zeurende dan wel stekende pijn in de lage rug. Deze pijn kan heel lokaal zijn of uitstralen richting billen, benen of bovenrug. De pijn kan continu zijn of in episodes optreden. Hiernaast kunt u stijfheid in de rug ervaren.
Vaak bent u beperkt in het bewegen. Zo kan bukken lastig zijn waardoor u ineens uw sokken niet meer aankrijgt, of het draaien of strekken gaat juist lastig.
Ook is het lang volhouden van houdingen als zitten en staan vaak pijnlijk. 

Behandeling
80-90% van de mensen met lage rugklachten herstelt binnen 4-6 weken. Om ervoor te zorgen dat herstel daadwerkelijk optreedt is het belangrijk goed in beweging te blijven en statische houdingen als zitten/staan/liggen niet te lang achter elkaar te doen maar veel af te wisselen. Uw fysiotherapeut kan u helpen door uit te leggen wat wellicht heef bijgedragen aan het ontstaan van de klachten, adviezen te geven t.a.v. het bewegen en u te leren hoe u de rug middels oefeningen goed mobiel en sterk kunt houden.
Zijn de klachten al langer dan 6 weken aanwezig, dan noemen we dit subacute klachten. In dat geval moet gekeken worden wat de obstructie voor herstel is. Wellicht is er sprake van onvoldoende beweeglijkheid tussen wervels of in spieren. Uw therapeut zoekt samen met u de oorzaak op en middels manuele technieken enerzijds, en oefeningen anderzijds worden de obstructies aangepakt. Vanaf 12 weken worden de klachten langdurig genoemd. In dat geval moet naast de lichamelijke analyse gekeken worden waardoor de klachten nog meer in stand worden gehouden. Bekend is namelijk dat ook zaken op mentaal of sociaal niveau de klachten in stand kunnen houden. Blijkt dit laatste het geval te zijn, dan is het goed om samen met een psychosomatisch fysiotherapeut te gaan kijken hoe deze factoren het lichaam beïnvloeden en hoe u hiermee om kunt gaan zodat u uw dagelijks bezigheden zo goed mogelijk kunt blijven uitvoeren.