Artrose
Artrose van de lage rug betekent dat er sprake is van slijtage van het kraakbeen van de tussenwervelschijven of facetgewrichten (gewrichtjes waarmee de wervels met elkaar in verbinding staan).
Ontstaansmoment
Door de slijtage komen de wervels dichter op elkaar te liggen. Om de toegenomen druk op de wervels op te vangen, kunnen er benige uitgroeisels ontstaan aan de wervels, ook wel osteofyten genoemd. De slijmvlieslaag rond het gewricht kan wat ontstoken raken.
Waardoor artrose ontstaat is onbekend. Wel zijn er een aantal zaken die het risico op artrose vergroten, zoals ouderdom (al kan het ook op jongere leeftijd voorkomen), overgewicht, erfelijke belasting, blessures, zwaar belastend sport/werk in het verleden, blessures, gewrichtsafwijkingen (bijv. heupdysplasie) en het hebben van Reumatoïde Artritis (RA) .
Symptomen
– Pijn die met name aanwezig is bij de start van bewegen. Na een tijdje in beweging te zijn neemt deze af
– Pijn na veel belasting op het gewricht. Vaak verergert de pijn in de loop van de dag. Na een dag veel belast te hebben kan er de dag/nacht erna meer pijn zijn.
– Stijfheid, met name bij het starten van bewegingen en in de ochtend
– De beweeglijkheid van de lage rug kan ook door osteofyten beperkt worden
– Soms vertoont de slijmvlieslaag van het gewricht lichte ontstekingen. Dit kan zorgen voor lichte zwelling en/of warmte van het gewricht. De ontstekingen zijn meestal niet constant. Op het moment dat deze optreden is de pijn vaak wel duidelijker aanwezig
– Zenuwen die vanuit de wervelkolom naar bijv. de benen lopen kunnen bekneld raken. Dit kan symptomen als pijn, tintelingen, krachtsverlies en een doof gevoel in met name de benen veroorzaken
– De gewrichten kunnen een krakend geluid maken. Dit worden ook wel “crepitaties” genoemd
– Na overbelasting kan het gewricht licht gezwollen of warm zijn.
Behandeling
Artrose kan niet worden genezen en over het algemeen zullen de klachten geleidelijk toenemen. Om achteruitgang van het functioneren te voorkomen is het belangrijk gedoseerd in beweging te blijven. Ook is het zaak de spieren rond de slijtage goed in conditie te houden, zodat deze de belasting op kunnen vangen en er minder druk komt op de plek waar de slijtage zit. Uw fysiotherapeut helpt u middels een oefenprogramma om uw conditie en kracht op peil te houden. Hiernaast krijgt u voor de activiteiten die u veel uitvoert tips welke houdingen u met de rug het beste aan kunt nemen.
Als er sprake is van overgewicht is het verstandig om af te vallen. Heeft u hier hulp bij nodig, dan kunt u deelnemen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Dit is een programma van 2 jaar waarbij u zowel in groepssessies als individueel aan de slag gaat met het veranderen van uw leefstijl.