Lumbale kanaalstenose

Lumbale kanaalstenose is een inklemming van zenuwen in de onderrug, doordat het wervelkanaal vernauwd is.

Ontstaansmoment
De vernauwing treedt vaak op doordat er wervels en bindweefsel zich gaan verdikken als gevolg van slijtage in de rug. Vooral oudere mensen hebben hier mee te maken. Verder is het per individu verschillend hoe de wijdte van het kanaal is waardoor sommigen met een nauwer kanaal al op jongere leeftijd klachten kunnen ontwikkelen. 

Symptomen
– Pijn in de rug en/of benen
– De pijn wordt geprovoceerd door houdingen waarbij de rug recht is, zoals bij staan en lopen, en wordt verminderd door houdingen waarbij de rug wat voorovergebogen is, zoals bij zitten/fietsen of voorover bukken
– Een voorovergebogen looppatroon om inklemming te voorkomen
– Meestal komen de klachten in 2 benen voor, maar soms ook in 1 been
– De benen kunnen doof/zwaar aanvoelen.

Behandeling
Pijnklachten en uitvalsverschijnselen kunnen goed herstellen m.b.v. conservatieve (d.w.z. niet-operatieve) behandeling.
De fysiotherapeut geeft u houdings- en beweegadviezen. Daarnaast is het heel belangrijk om actief te blijven en de mobiliteit en kracht van de heup- en rompspieren te trainen middels oefentherapie. Hiermee wordt de druk op het wervelkanaal zo klein mogelijk gemaakt.
In enkele gevallen wordt toch overgegaan tot een operatie. Dit als de klachten zodanig zijn dat het dagelijkse functioneren er ernstig door wordt belemmerd of als er ernstige uitvalsverschijnselen (zoals verlammingsverschijnselen in de benen of spontaan urineverlies) optreden. In dat geval wordt de ruimte van het wervelkanaal vergroot. Hierna wordt fysiotherapeutische begeleiding aanbevolen in het aannemen van de juiste houding en manier van bewegen zodat het herstel zo spoedig mogelijk verloopt.