Lumbale radiculopathie

Een lumbale hernia nuclei pulposi (in de volksmond een hernia van de rug) is een uitstulping van een tussenwervelschijf waarbij deze tegen een zenuw aandrukt. Dit zorgt voor pijn in het gebied waar deze zenuw heenloopt, in het been of in de rug. 

Ontstaansmoment
De oorzaken hiervan zijn divers. Hernia’s lijken vaker voor te komen bij mensen met zittende beroepen. Ook instabiliteit van de lage rug kan een oorzaak zijn; de omringende musculatuur werken onvoldoende waardoor er meer druk op de tussenwervelschijf komt te staan. Slijtage van de rug kan eveneens de druk op de tussenwervelschijf verhogen. Erfelijke aanleg speelt waarschijnlijk ook nog een rol.
De klachten kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling bij een provocerend moment als zwaar tillen of een niesbui. In dat geval is het aannemelijk dat de tussenwervelschijf al wat beschadigd was. 

Symptomen
Bij een hernia kunnen de volgende symptomen optreden, al hoeven ze niet allemaal aanwezig te zijn:
– Uitstralende pijn van de rug naar de bil/het been, vaak tot onder de knie. De pijn in het been is meestal sterker dan de pijn in de rug
– De pijn neemt vaak toe bij buikdruk verhogende momenten als hoesten, niezen en persen
– De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt getrokken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als in ruglig het been gestrekt geheven wordt
– Vaak verergerd de pijn door lang zitten
– Krachtsverlies in het been
– Een doof gevoel in het been of tintelingen door het been
– Een verminderde controle over het plassen/de toiletgang

Behandeling
Het heeft de voorkeur om een hernia conservatief (d.w.z. zonder operatie) te behandelen, aangezien uit onderzoek blijkt dat de uitstulping weer naar de goede plek teruggedrongen kan worden. Geadviseerd wordt om bewegingen die de klachten provoceren te vermijden, maar verder wel actief te blijven. Uw fysiotherapeut geeft u houdings- en bewegingsadviezen. Met een oefenschema kunt u zelf actief aan de slag.
Operatief behandelen is niet de eerste keuze en gebeurt dan ook niet binnen 6 weken na het ontstaan van de hernia. Uit veel onderzoeken blijkt namelijk dat het verschil in herstel tussen een operatieve en conservatieve behandeling op de lange termijn minimaal is. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als er ernstige of snel optredende uitvalsverschijnselen te zien zijn (bijv. ernstige verlammingsverschijnselen van de benen of het niet kunnen ophouden van de urine) of als de pijn zo hevig of aanhoudend is dat normaal functioneren wordt belemmerd, kan er toch voor een operatie worden gekozen. Hierna wordt fysiotherapeutische begeleiding aanbevolen in het aannemen van de juiste houding en manier van bewegen zodat het herstel zo spoedig mogelijk verloopt.