Scoliose
Een scoliose is een vergroeiing van de wervelkolom, waarbij in 80% van de gevallen de oorzaak onbekend is.
Ontstaansmoment
De aandoening kan aangeboren zijn of een neuro-musculaire oorsprong hebben, dit laatste houdt in dat er sprake is van een zenuw- of spieraandoening waardoor de wervelkolom een andere stand gaat innemen. Een scoliose is zichtbaar doordat er in de wervelkolom 1 of 2 bochten te zien zijn waar de rug normaal gesproken recht loopt. Ook kan de wervelkolom verdraaid zijn, wat een bolling op de rug veroorzaakt. Dit is vooral bij voorover bukken goed zichtbaar.
Als gevolg van slijtage van de wervelkolom kan deze kromming ook ontstaan. Dit zie je vaker voorkomen op oudere leeftijd.
Tenslotte kunnen houding gerelateerde factoren een rol spelen. Zo kan een beenlengteverschil ervoor zorgen dat de rug dit wil gaan corrigeren.
Symptomen
– Pijn
– Duidelijk zichtbare ‘S’ vorm in de rug
– Vermoeidheid
– Bewegingsbeperkingen van de rug
– Moeite met ademhalen doordat de beweeglijkheid tussen de ribben beperkt kan zijn.
– Pijn in de zei doordat de afstand tussen de ribben en de bekkenkam minder kan worden en de aanwezige structuren zich hierop aan moeten passen.
Behandeling
In zeer ernstige gevallen, waarbij er bijvoorbeeld zenuwen bekneld komen te zitten door de vergroeiing is een operatie nodig. Hiermee kan de houding gecorrigeerd worden, echter moet de wervelkolom hiervoor gefixeerd worden wat zorgt voor bewegingsbeperkingen.
Het mooiste is als de scoliose zonder operatie behandeld kan worden. Hiervoor zijn houding corrigerende, mobiliserende en spierversterkende oefeningen nodig. Uw fysiotherapeut stelt samen met u een oefenprogramma op wat past bij uw rug. Soms wordt dit gedaan in combinatie met het aanmeten van een brace.
Deze aandoening kan al tijdens de groei, op jonge leeftijd voorkomen. Hoe eerder er aan de slag gegaan wordt met de oefentherapie, hoe meer resultaat er te verwachten is.