Cervicale radiculopathie

Bij een cervicale radiculopathie raakt een zenuwwortel vanuit het ruggenmerg tussen de nekwervels bekneld, waarbij in het verzorgingsgebied van de zenuw klachten ontstaan. Dit voel je meestal in de nek, arm, hand en rondom het schouderblad. De meeste voorkomende cervicale radiculopathie is de nekhernia of ook wel cervicale hernia nucleus pulposus (hnp) genoemd en de cervicale stenose. 

Ontstaansmoment
Tussen de nekwervels bevinden zich de tussenwervelschijven, ook wel disci of discus genoemd. Deze zijn vooral op jongere leeftijd vrij elastisch. Hierdoor dragen ze bij aan de schokdemping en bewegelijkheid van de nek. De compressie op de zenuw kan worden veroorzaakt door dat de discus druk geeft op de zenuw (zachte nekhernia ook wel genoemd) of door degeneratie/artrose (normale veroudering en slijtage van weefsel). Dit wordt ook wel een harde nekhernia genoemd. Hierbij spreek je ook van stenose. Het kanaal tussen de wervels waar de zenuw doorheen loopt is dan smaller geworden, waardoor eerder compressie kan ontstaan. Zachte nekhernia’s zie je vooral op jongere leeftijd, terwijl harde hernia’s meer op oudere leeftijd voorkomen.

Symptomen
– Pijn in de nek (doorgaans minder dan in de arm).
– Elektrisch/schietende pijn in de arm, hand of schouderregio.
– Tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel in de arm en/of hand (vingers).
– Klachten toename bij hoesten, niesen of persen (druk verhoging).
– Mogelijk gevoelsverlies en/of krachtsverlies.
– Bepaalde bewegingen van de nek verergeren de klachten.

Behandeling
Doel van de behandeling is de compressie op de zenuwwortel te verminderen. De belangrijkste therapie is vooral gericht op advies en houdingsinstructies (oorzaak weghalen). Wanneer de pijnklachten en/of uitstraling afneemt is opbouw van spierkracht en stabiliteit in de nek belangrijk. Een operatie is bij terugkerende, progressieve of zeer ernstige pijnklachten ook een mogelijkheid in overleg met een orthopeed, maar heeft zeker niet de voorkeur bij een groot deel van de patiënten.