Impingement

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm bevinden zich pezen en een slijmbeurs. Bij een impingement wat vertaald kan worden als ‘inklemming’ worden deze structuren ingeklemd. De pijn die hierdoor ontstaat wordt voornamelijk gevoeld bij het heffen van de arm.

Ontstaansmoment
Een inklemming kan veroorzaakt worden doordat structuren onder het schouderdak gaan zwellen. Het zwellen van pezen en/of slijmbeurs komt door overbelasting. Door deze zwelling ontstaat er eerder een beknelling in de toch al nauwe ruimte onder het schouderdak.
Daarnaast kan de kop van de bovenarm zich te ver naar boven toe verplaatsen waardoor de ruimte onder het schouderdak kleiner wordt. Dit probleem kan zich voordoen bij niet optimaal werkende rotatorcuff (de spieren die zorgen voor stabiliteit van de schouder) Wanneer de schouder teveel bewegingsvrijheid krijgt gaat hij dichter bij het schouderdak staan.
Verder kan er door overbelasting kalk in de pezen ontstaan. Deze kalk kan extra ruimte innemen, wat inklemming in de schouder kan veroorzaken. 
Als laatste kan het schouderdak ook een ongunstige vorm hebben waardoor de ruimte eronder kleiner is en er dus sneller een inklemming ontstaat.

Symptomen
De pijn ontstaat bij het heffen van de arm. Typische kenmerken zijn pijn aan de buitenzijde van de schouder, soms uitstralend naar de bovenarm en in ernstige gevallen tot in de hand.
Daarnaast wordt pijn gevoelt bij draaibewegingen en het heffen van de arm tegen weerstand. Als de klachten erger worden kan het zijn dat ook in rust, zoals met slapen, de pijn wordt gevoeld. 

Behandeling
De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid en de spierfunctie. De beweeglijkheid van de gehele schoudergordel en de nek- en borstwervelkolom is belangrijk. Het trainen van de rotatorcuff spieren is belangrijk om te zorgen voor meer stabiliteit. Belangrijkste tip bij deze aandoening is; blijf bewegen binnen de pijngrens.

  Ederveen
  • Seringstraat 10E
  • 6744 WZ Ederveen
  • 0318 830 381
  • info@fysiocentrum-ederveen.nl
  Lunteren
  • Stationsstraat 2
  • 6741 DH Lunteren
  • 0318 830 381
  • info@fysiocentrum-lunteren.nl