Schouder uit de kom (schouderluxatie)
De schouder bestaat uit een kop en een kom. De schouderkop is in verhouding veel groter als de kom. Dit levert ons een grote beweeglijkheid van de schouder op, maar maakt datzelfde gewricht ook instabiel. Deze instabiliteit wordt opgevangen door spieren, kapsel en banden. Bij een schouderluxatie wordt de kop van de bovenarm uit het kommetje gedrukt. In 95% van de gevallen luxeert de kop naar voren toe. Dit kan naast schade aan kapsel en banden ook schade geven aan het labrum (kraakbeenring) of spieren.
Ontstaansmoment
Een schouderluxatie kan ontstaan door een val of ongeluk waarbij iemand op de arm of direct op de schouder terecht komt. Wanneer iemand zijn val probeert te breken door een arm uit te steken, kunnen de krachten op de schouder zo groot worden dat de schouder uit de kom schiet. Andere mechanisme waarbij een schouder uit de kom kan gaan, zijn worp beweging of een plotselinge snelle tegengehouden beweging.
In de meeste gevallen schiet de kop aan de voorkant uit de kom.
Symptomen
– Hevige pijn
– De kop is verschoven en dit is soms duidelijk te zien aan de buitenkant van de schouder.
– Nauwelijks durven bewegen van de arm.
Schouderluxaties kunnen instabiliteit van de schouder tot gevolg hebben.
Behandeling
Als eerste moet de schouderkop weer worden teruggebracht naar de oorspronkelijk positie. Dit om verdere beschadiging van structuren te voorkomen. Dit dient in het ziekenhuis te gebeuren. Daarna zal er eerst een periode van rust zijn. Hoelang deze periode is, is afhankelijk van de grote van de schade. Daarna is het belangrijk om te gaan trainen onder begeleiding van de fysiotherapeut om de stabiliteit van de schouder weer op orde te krijgen. Het is een vrij intensief trainingprogramma om een recidief te voorkomen.
Voor aanvullende informatie kunt u de volgende websites checken:
https://www.isala.nl/patientenfolders/7197-leefregels-na-behandeling-schouderluxatie/
https://www.antoniusziekenhuis.nl/schouderluxatie-revalidatie-en-herstel