Tossy

Een Tossy ontstaat in het AC-gewricht. Dit gewricht wordt gevormd door het sleutelbeen (Clavicula) en het schouderdak (Acromion). Dit is het bovenste deel van het schouderblad. Het gewricht wordt door kapsel en verschillende banden bij elkaar gehouden. Als deze banden beschadigt raken, noemen we dat een (sub)luxatie van het AC-gewricht of ook wel een Tossy.
Er bestaan verschillende gradaties.
– Tossy I: Verrekking of gedeeltelijke scheur van de gewrichtsband
– Tossy II: Ontwrichting van het AC-gewricht, waarbij een gewrichtsband geheel is afgescheurd.
– Tossy III: Ontwrichting van het AC-gewricht waarbij alle gewrichtsbanden zijn gescheurd. Het uiteinde van het sleutelbeen staat hierdoor omhoog. 

Ontstaansmoment
De klachten ontstaan wanneer de krachten op de banden van het AC-gewricht te groot worden. Dit gebeurt vaak bij een val op de punt van de schouder. Hierbij raken onderliggende weefsels beschadigd. 

Symptomen
– Drukpijn op en rondom het AC-gewricht
– Pijn bij het bewegen van de schouder, met name in de eindstanden
– Pijn bij afhangen van de schouder
– Er kan zwelling aanwezig zijn
– Vanaf graad III is hoogstand van het sleutelbeen mogelijk zichtbaar (pianotoets fenomeen)

Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de mate van (sub)luxatie. In de eerste fase kan (relatieve) rust door middel van een sling helpend zijn. Tijd die daarvoor nodig is, is afhankelijk van de schade, 3 dagen tot 6 weken. Daarna is het belangrijk pijnvrij de gehele beweeglijkheid van de schouder terug te krijgen. Wanneer dat goed gaat kan de arm steeds meer belast worden.
Fysiotherapie is gericht op informeren over de aandoening en pijnvrije oefeningen gericht op kracht en stabiliteit in de verschillende fases om zo het herstel optimaal te bevorderen.
Bij Tossy III is meestal fysiotherapie afdoende. Zoniet, wordt er een afspraak gemaakt bij de specialist voor eventueel operatief ingrijpen.