Terug naar specialisaties

Het kaakgewicht is één van de belangrijkste gewrichten in ons lichaam. De kaakspieren zorgen ervoor dat de onderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken en kauwen, maar ook spreken, zingen, blazen, geeuwen, lachen en zoenen.

Spieren en gewrichten die niet goed functioneren kunnen last veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn pijnlijke en vermoeide kauwspieren, een beperkte mondopening of uitstralende pijn tot in het hoofd, de nek en de schouders. Ook kunnen er kaakgewrichtsgeluiden optreden zoals knappende of schurende geluiden bij het openen en sluiten van de mond. Over het algemeen zijn kaakgewrichtsklachten meer vervelend dan gevaarlijk. Vooral het afbijten en kauwen van voedsel, tandenpoetsen en gapen gaat bij dit soort klachten niet zo goed. Daarnaast geven patiënten ook wel oorpijn en/of hoofdpijn aan. Dit kan uitstralende pijn zijn vanuit het kaakgewricht of de kauwspieren

De meest voorkomende oorzaak van kaakklachten is verkeerde mondgewoonte zoals klemmen, tongpersen en knarsen. Hierdoor raken de kauwspieren overbelast en vermoeid, wat kan leiden tot pijn in de kauwspieren en kaakgewrichten.

Uw orofaciaal fysiotherapeut is een fysiotherapeut-specialist die in het bijzonder is geschoold op het gebied van het bewegen van de kaak. Daarom is hij bij kaakklachten uw adviseur en behandelaar  bij uitstek.

De behandeling zal veelal bestaan uit het geven van adviezen m.b.t. het bewust worden en verminderen van mondgedrag, het ontspannen van kauwspieren met behulp van (huiswerk-)oefeningen.

De orofaciaal fysiotherapeut werkt samen met huisarts, tandarts, orthodontist en medisch specialist zoals kaakchirurg, KNO-arts en neuroloog.

Heeft u vergelijkbare klachten die u belemmeren in het dagelijkse leven en wilt u weer pijnvrij kunnen bewegen? Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 0318-830381 of stuur een e-mail naar: info@fysiocentrum-ederveen.nl.

Onze kaakfysiotherapeut:

Johan de Vries