Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in spieren en bindweefsel”.  Opmerkelijk genoeg kunnen er ondanks de pijn geen afwijkingen in spier en bindweefsel gevonden worden.

Ontstaansmoment
Hoewel de pijn niet te verklaren is, wordt deze wel degelijk gevoeld en zit het niet “tussen de oren” zoals veel mensen denken. Omdat de totstandkoming van pijn ontzettend complex is kunnen hier meerdere factoren op lichamelijk, mentaal en sociaal vlak een bijdrage aan leveren. 

Symptomen
– De pijn kan door het hele lichaam aanwezig zijn en voelen als spierpijn
– Er zijn vaak vaste drukpunten te vinden in het lichaam waar de pijn intenser is (tenderpoints genoemd)
– Mensen kunnen last hebben van chronische vermoeidheid
– Stijfheid, meestal na lang in dezelfde houding te hebben gezeten of in de ochtend na een nacht slapen
– Slaapproblemen: ’s nachts wakker worden van de pijn of er moeilijk door in slaap komen
– Krachtsverlies
– Hiernaast is er een breed scala aan klachten die minder frequent voorkomen, maar wel mogelijk zijn. Denk aan darmklachten, concentratieproblemen, duizeligheid, tintelingen, depressie, gevoelloosheid van bepaalde lichaamsdelen, rusteloze benen etc. 

Behandeling
Aangezien er geen lichamelijke verklaring te vinden is voor de pijn kan de klacht dan ook niet als zodanig worden behandeld. Daarom worden deze klachten met name door psychosomatisch fysiotherapeuten behandeld. Zij kijken naar het geheel aan factoren wat op uw klachten van invloed is en kunnen u leren hoe om te gaan met deze factoren en de pijn die er is.
Het is goed om te weten dat u niets kunt “beschadigen” door activiteiten die u onderneemt, dus in principe mag u alles doen wat u wilt. Echter kan overbelasting er wel voor zorgen dat de klachten toenemen. Uw fysiotherapeut kan u helpen hierin te leren doseren. Deze zal ook met u kijken hoe u voldoende in beweging kunt blijven om stijfheid in spieren en gewrichten te voorkomen, bijvoorbeeld door middel van spierversterkende oefeningen of een beweegschema. Ook kan het nodig zijn om aandacht te besteden aan de lichaamshouding en een stukje ontspanning d.m.v. adem- of ontspanningsoefeningen.
Het hoofddoel bij dit alles zal zijn dat activiteiten die voor u waardevol zijn weer opgepakt kunnen worden.